[nl] Onderwijscomputers voor € 25 ?!

Een groep Engelse wetenschappers heeft een computer van EUR 25 ontwikkeld speciaal ten behoeve van het onderwijs in ontwikkelingslanden. De naam is Raspberry Pi. Vanwege de grote vraag is er een wachtlijst en kun je er voorlopig maar één tegelijk bestellen.*)

    

Figuur – Raspberry Pi als foto en schematisch; is dat alles? Ja, dat is alles!

De Raspberry Pi computer (www.raspberrypi.org) is ongeveer zo groot als een ID-card. De hardware is qua power te vergelijken met PC’s uit het MS-DOS tijdperk, maar dan met veel betere graphics (HD). Model A komt met één USB-poort, model B met twee USB-poorten en ook nog een netwerk-aansluiting. USB-poorten zijn uiteraard via losse USB-hubs uit te breiden. De voeding (5V) kan via een adaptor of batterijen geleverd worden of via de USB-uitgang van een andere computer. Het operating system (Linux) staat op een SD-kaartje en verder sluit je alles wat je nodig hebt (toetsenbord, beeldscherm of televisie en memory stick of externe hard disk) aan via USB. Je moet niet verwachten dat je er het huidige windows op kunt draaien, maar wel Linux en alle software die daarvoor geschikt is, waaronder uiteraard internet browsers.

De wereldwijde vraag naar deze computers is gigantisch. Op dit moment zijn er twee bedrijven aangewezen als verkoopkanalen: Premier Farnell/Element 14 (http://www.farnell.com/) and RS Components (http://rswww.com/). Beide hanteren een wachtlijst en leveren voorlopig maar één computer per klant.

Wat kan deze computer voor Suriname betekenen?

  • Ieder gezin een computer – Als deze computer eenmaal goed leverbaar is, kan ieder gezin met elektriciteit over een computer gaan beschikken. Als beeldscherm kun je je eigen televisie gebruiken, een los toetsenbord is tegenwoordig ook niet meer zo duur en veel meer dan een memory stick en een adaptor (5 V) heb je verder niet nodig. Met een losse wifi-stick (ongeveer EUR 30) kun je via een draadloos netwerk (Wifi) gaan werken (en van daaruit op internet).
  • Iedere school een gestandaardiseerd computer lab – Ook voor het computer lab op school kan de Raspberry een uitkomst zijn. Denk aan de computer labs die vaak om financiële redenen uit allerlei verschillende computers bestaan. Die zou je nu mooi kunnen standaardiseren op de Raspberry, een betaalbare oplossing die dankzij de standaardisatie veel beter te beheren valt.
  • Iedere ICT-student een software-ontwikkelomgeving – Tot slot kan de Raspberry Pi een bijzondere rol spelen in het programmeer-onderwijs. Het gebruikte operating system is Linux, een gratis en open source systeem waar kundige gebruikers zelf aan verder kunnen sleutelen. (Eigenlijk was dit de hoofdreden voor de Raspberry-groep om deze computer te ontwikkelen).

Het bovenstaande schreven we in april 2012. Ecois stond toen op de wachtlijst voor een Raspberry Pi. We riepen alvast op om geen oude toetsenborden (met USB aansluiting), beeldschermen (met digitale aansluiting) of televisies weg te gooien. Die zouden binnenkort van pas komen!

In september 2012 hadden we de Rasberry Pi onderwijscomputer eindelijk echt in handen. Wat zijn de eerste indrukken?

Het blijft wonderlijk, een computer voor ongeveer € 25, al moet je zelf uiteraard voor beeldscherm, toetsenbord, voeding en opslagmedium (bijv. memorystick) zorgen. Er zullen dus toch wel wat bijkomende kosten zijn (zie tabel). Ook is het verstandig om meteen voor model B te kiezen (incl. netwerkaansluiting en twee i.p.v. één USB-poort). Een kastje om het apparaatje te beschermen, alleen al bij het aan- of afsluiten van de kabels is ook aan te bevelen.

Aansluiten en opstarten leverde geen problemen op. Op het scherm doet het Linux operating system verslag van het opslagproces. Na inloggen kun je verder werken in command mode (voor de senioren onder ons: zoals vroeger in MS-DOS) of een grafische user interface starten (zoals bij Windows). Van daaruit kun je verder experimenteren of bijv. een media player of een web browser starten of gaan werken met de Python programmeertaal die standaard aanwezig is.


Foto – De Raspberry Pi in bedrijf. Het apparaatje is even groot als een bankpasje. Bovenaan een HDMI-aansluiting voor digitale tv of computerscherm, rechts een voedingskabeltje én een SD memory met daarop het Linux operating system en een hoop software, onderaan een aansluiting voor hoofdtelefoon of geluidsboxjes, een aansluiting voor een analoge tv, en een aantal I/O-pinnen voor extra elektronica, links twee boven elkaar gelegen USB-poorten en een netwerk-aansluiting.

onderdeel GBP EUR
Raspberry Pi Type B single Board Computer 21.60 26.77
4GB SD card met Raspberry Pi OD installed 9.99 12.38
Micro USB Euro Power Supply for Raspberry Pi 4.89 6.06
eventuele kabeltjes
totaal ex BTW en transportkosten 36.48 45.21

Tabel – Actuele kosten van de Raspberry Pi computer (model B = 2 USB-poorten plus Ethernet-aansluiting) in Britse Ponden en Euro’s

Wat de makers van de Raspberry Pi al schreven, lijkt uit te komen. Het is een ideale computer voor het onderwijs en dan met name voor het ICT-onderwijs. Studenten komen veel dichter bij de hardware te staan dan wanneer ze bijv. een Windows computer gebruiken. Hiermee valt naar hartelust te experimenteren, zowel op het niveau van applicatiesoftware, als dat van het operating system Linux (open source) als op het gebied van hardware aansluitingen..

Eerder hoopten we dat je deze goedkope computer ook zou kunnen gebruiken als alternatief voor vele verschillende en vaak verouderde systemen in computer labs op school. Dat is helaas niet het geval. Daarvoor is het systeem toch te weinig krachtig. Als je dit systeem als de basis voor bijv. Open Office of intensief web browsen zou willen gebruiken, zal de snelheid vanaf de start al tegenvallen. Maar geen nood, de Raspberry Pi trekt momenteel de meeste aandacht. Er zijn echter ook verschillende alternatieven in de handel, elk met hun eigen plussen en minnen, waar er vroeg of laat een tussen zit die een volwaardig alternatief zal zijn voor de verouderde systemen in veel computer labs.

Vooral voor technisch en ict-onderwijs biedt de Raspberry Pi veel interessante waar voor zijn geld.

*) Dit artikel is een bewerking van artikelen die eerder verschenen in de ECOIS-Nieuwsbrief van april en september 2012; auteur: Pieter van der Hijden m.m.v. Marco Ligtvoet en Lucenda Plet. Ecois staat voor Expertisecentrum Onderwijs & ICT Suriname, www.ecoisonline.org.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: