Op 6 februari 2017 gaf Pieter van der Hijden tweemaal de workshop “STEM-activiteiten ontwikkelen in lager en 1ste graad secundair” op de 31e ICT-praktijkdag voor docenten te Geel, België.
De ongeveer 30 docenten en 5 ict-medewerkers begonnen met het volgen van een presentatie met veel voorbeelden. Daarna gingen ze ieder zelf een STEM-activiteit ervaren en tenslotte in groepjes een nieuwe STEM-activiteit bedenken.
U vindt alle materiaal en referenties uit de workshop op http://bit.ly/ictdag31-stem. Op deze webpagina treft u de volgende rubrieken aan:
- Algemeen – verwijzingen naar verschillende communities.
- Beleid – kerndoelen voor het primair onderwijs (uit Nederland) en een advies Onderwijs2032 aangevuld met infographics, een trendrapport van Kennisnet en het Engelstalige boek (gratis pdf) “Meaningful making” met tal van beschouwingen én praktijkervaringen uit diverse landen.
- Curriculum – algemeen bruikbare handleiding “Design thinking for educators”, artikelen over het ontwerpen van leertaken, een leerplankader voor wetenschap en techniek, het Raspberry Pi curriculum voorstel voor “Digital Making” en een hyperlink naar een presentatie over het ontwikkelen van STEM-opdrachten voor een school op het Indiase platteland.
- Docententraining – een artikel uit The Economist over de belangrijkste factor voor beter onderwijs: de leerkracht, een hyperlink naar de Massive Online Open Course (MOOC) over “Tinkering Fundamentals”, een handleiding voor een Teacher Maker Camp, enz.
- Lesmateriaal – gratis pdf van het boek “Start Making” met een complete beschrijving van zes opeenvolgende sessies en verder ruim tien verwijzingen naar collecties met lesmateriaal (Nederlands en Engels).
- Tools – gratis pdf van boeken over het opzetten van een makerspace, nuttige hyperlinks over 3D-ontwerpen, 3D-printen, EL-wire, Raspberry Pi (incl. pdf’s), MakeMakey, Scratch en SnapCircuits,
- Handouts workshop – powerpointslides en instructiekaarten van de workshop tijdens de ictdag, een aanklikbare lijst met alle documenten van de workshop uit 2016 en de documenten F.A.Q. 2016 en Referenties 2016, beide boordevol informatie.
- En verder… – verwijzingen naar een drietal aanbevolen boeken.